Krav Maga ile kadınlar hangi hareketler ile kendini savunabilecek?

Kendini savunma, kendini korumadır.

Gece eve yalnız yururken huzursuz hissediyor musunuz? Ya da otobuste ki bir kişiden guven vermeyen bir his mi alıyorsunuz? Bir cogunuz bunları yaşadınız, yaşıyorsunuz.

Ocak 2018'de ülke çapında 1.000 kadınla yapılan bir ankette, yüzde 81'i yaşamları boyunca bir tür cinsel taciz, saldırı veya her ikisini birden yaşadığını bildirdi.

Sözlü taciz en yaygın biçimi, ancak kadınların yüzde 51'i istemediği bir şekilde dokunulduğunu veya el temasıyla taciz edildiğini söylerken, kadınların yüzde 27'si cinsel saldırıdan kurtuldu.

Kendinizi fiziksel olarak güvensiz hissetmenize neden olan bir durumda kişisel olarak hiç hissetmemiş olsanız bile, sonraki adımlarınız (ve talihsiz bir durum olursa kendinize yardım etmek için yapabilecekleriniz) konusunda güvenceye sahip olmak her şeyi değiştirebilir.

Yapılan araştırmalar , kendini savunma kurslarına katılan kadınların, kurs sonunda hissettikleri sonuçları:

  • Saldırı veya istismar durumunda tanıdıkları veya tanımadıkları saldırgan ile başa çıkmak için daha donanımlıydılar.
  • Vücutları hakkında daha olumlu duygulara sahiptiler.
  • Özgüvenleri çok yüksekti.

Aşağıda, her durumda kendinizi savunmak için güçlü hissetmenize yardımcı olacak, talimatlarla birlikte kadınlar için en iyi sekiz kendini savunma hareketimiz bulunmaktadır.

Her Kadının Bilmesi Gereken 8 Kendini Savunma Hareketi

Hassas bölgelere odaklanın

Saldırganın savunmasız yerlerine odaklanın: gözler, burun, boğaz ve kasık. Maksimum etkiye sahip olmak için aşağıdaki hareketlerin tümünü bu alanlardan birine veya birkaçına uygulayın.

Saldırı sırasında tüm gücünüzü ve saldırganlığınızı kullanın. Güçlü bir kadın olduğunuzu belli edin. Saldırganı korkutmak ve yakınlarda birinin olması ihtimaline karşı dikkat çekmek için, sesinizi de kullanın,  yüksek sesle konuşun, bağırın.

1. Çekiç Yumruk Vuruşu

Araba ya da ev anahtarlarınızı kullanmak, kendinizi savunmanın en kolay yollarından biridir. Tırnaklarınızı kullanmayın, çünkü ellerinizi yaralama riskiniz daha fazladır. Çekiç yumruk vuruşu için anahtarlarınızı yumruğunuzun içinde tutun ve anahtarın sivri kısmını yumruğun bir tarafından dışarı çıkarın.

 

Anahtarlarınızı kullanmanın başka bir yolu da, saldırgana karşı saldırı için onları sağlam bir şekilde tutup hızlıca sallayarak savurmaktır.

 

2. Kasık vuruşu

Biri size karşınızdayken saldırıyorsa, sağlam bir kasık vuruşu ile, saldırganı felç edecek kadar etkisiz bırakabilir ve kaçmanıza imkan tanıyacak süreyi kazanabilirsiniz. 

 

3. Avuç içi vuruşu

Karşınızda ki saldırgana avuç içi vuruşu ile vurarak, kulak, burun veya boğazda hasara neden olabilirsiniz. Bu saldırganın geriye doğru sendelemesine neden olacak ve bu durum kaçmanıza imkan tanıyacaktır. Etkili olması için, saldırganın mümkün olduğunca karşısına geçin.

 

4. Dirsek vuruşu

Saldırgan size yakın mesafedeyse ve güçlü bir yumruk veya tekme atmak için yeterli çıkışı elde edemiyorsanız dirseklerinizi kullanın. Kolunuzu dirseğinizden bükün, ağırlığınızı öne doğru verin ve dirseğinizi saldırganın boynuna, çenesine veya şakağına vurun. Bunların hepsi etkili yöntemlerdir.

 

5. Alternatif Dirsek Vuruşu

Saldırganı etkisiz hale getirmek için bir diğer yöntemde, dirseğinizi yukarı kaldırın ve karşı ayağınızı döndürün, kalçalarınızı döndürün ve hedefe dönerek dirseğinizin arka kısmı ile sertçe vurun. 

 

6. Ayı Kucaklaması Saldırısı-1

Saldırganın arkadan geldiği bir durumda bu videoda ki hareketi kullanın. Kendinizi özgür bırakabilmek için alan yaratmaya odaklanın. Belden öne doğru eğilin. Bu, ağırlığınızı öne doğru verir ve saldırganın sizi kaldırmasını zorlaştırır. Ayrıca, dirseklerinizi peş peşe saldırganın yüzüne vurmak için daha iyi bir konum sağlar. Dirseklerinizden biriyle saldırgana dönün ve karşı saldırıya devam edin. Bu şekilde saldırganın yüzüne ya da kasıklarına vurup acı vererek zaman kazanır, kaçmanıza imkan yaratabilirsiniz.

 

7. Ayı Kucaklaması Saldırısı-2

Saldırgan, arkadan sarılarak kollarınızı sıkıştırırsa, saldırganın kollarının daha yükseğe çıkıp boynunuzu kilitlemesini engellemelisiniz.  Kalçanızı yana kaydırıp, el ve dirsek ile savunma yaparak, kasıklara yönelip zaman kazanarak, dönerek kollarınızı göğsünüzde sıkıca birleştirmeli, diz ve tekme ile etkili darbelerle saldırganı etkisiz hale getirip, kaçma imkanı yaratmalısınız. 

 

8. Yandan Boğma Saldırısı

Saldırgan kolunu yan taraftan başınızın etrafına kilitlediğinde, var gücünüzle boğulmaktan kaçınmalısınız.  Bunun için mümkün olduğunca saldırganın tarafına dönüp, başınızı tamamen kurtarıp yeterli hareket edebilecek duruma gelene kadar kasıklara vurun. Sonra tekme ile savunma yaparak, bir kaçış anı yakalamalısınız.

 

Kendinizi fiziksel olarak koruyamıyorsanız nasıl güvende kalırsınız?

Bir saldırganla fiziksel olarak başa çıkabileceğinizden emin değilseniz, şu önlemleri alın:

Güvenlik ipuçları

 

  • İyi aydınlatılmış bir ortak alanda kalın. Eve gitmeyin veya kalabalıktan uzaklaşmayın. Bir mağazaya veya kafeye gidin ve yardım isteyin.

 

 

  • Polisi arayın. İyi aydınlatılmış bir ortak alan bulun ve tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız 155'i arayın.

 

 

  • Koruma taşıyın. Biber gazı gibi kişisel kendini savunma araçları daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

 

Kendini savunma araçları taşıyorsanız, bunların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim aldığınızdan emin olun. Çanta, evrak çantası, şemsiye, telefon, kurşun kalem, kitap veya taş gibi daha yaygın nesneleri de silah olarak kullanabilirsiniz.

Vurmak, atmak, bıçaklamak veya sallamak için kullanılabilecek her şey çok etkili olabilir.

Tanıdığınız insanlarla bile sınırınızı belirlemeyi öğrenin

Araştırmacılar; tecavüz, İstismar ve cinsel şiddet vakalarının yüzde 70'inin karanlık bir sokakta rastgele yabancılar tarafından değil, tanıdığımız insanlar tarafından gerçekleştirildiğini bildiriyor : arkadaşlar, aile, ortaklar, iş arkadaşları vb.

Bu, gardımızı düşürmemize neden olabilir. Her zaman kendimiz hakkında düşünmediğimiz ama başkalarının duygularını incitmekten çekinen, çok utangaç veya çok korkmuş olabiliriz.

Önlemenin bazı temel ilkeleri ayrıca şunları içerir:

 

  • Farkındalık. Mümkün olduğunca çevrenizin farkında olduğunuzdan emin olun. Bir yerden bir yere veya diğer halka açık ortamlarda yürürken dikkat dağıtıcı unsurları sınırlayın. Sürekli telefonunuza bakmayın. Etrafınızı duyabildiğinizden emin olun. Anahtarları hazır bulundurun. Bir amaç ile yürüyün.

 

 

  • Sınırlar. Birinin sizi neden rahatsız ettiğini kendinize sorun. Onlarla konuşun. Bir arkadaşlığın veya ilişkinin yürümesini ne kadar isteseniz de, sınırlarınıza saygı göstermiyorlarsa, hayatınızda olmaması gereken kişilerdir. Hayatınızdan çıkarın.

Bir Yorum Yapın